Detta är Pilens gamla webbsida. Informationen är inaktuell. Vänligen besök Pilens färska hemsida.
This is Pilen's old site. Information is outdated. Please go to Pilen's brand new site.

Historien om Pilen Cykel

Louise Avander

Börja från grunden

Fröet till Pilen grodde redan när Pilens grundare Martin Avander var en pojke. Han funderade ofta på hur han skulle få sin egen cykel att hålla bättre och inte rosta. Bland vännerna blev han känd som den som reparerade andras cyklar i sin pappas garage. Med brodern Henrik startade han på 1990-talet ett företag som tillverkade cyklar inspirerade av de oförstörbara svenska armécyklarna, men verksamheten växte för fort och blev opersonlig. Bröderna sökte sig vidare och Martin bar med sig drömmen om att skapa den perfekta cykeln.

Ett äkta familjeföretag

1998 träffade Martin småländskan Louise från Västervik och tillsammans startade de Pilen Cykel AB. Fabriken förlades till Målilla där Martin spenderat många lärorika somrar på sin mors familjegård och lantbruk. Första tiden var det knapert för Pilen och tillverkning kombinerades med extraknäck som tyskalärare, svampförsäljning, traktorförare och gårdfarihandel av cyklar på marknader och torg. Det var ett enkelt men rikt liv som fortfarande sätter sin prägel på utformningen av den eleganta och funktionella Pilencykeln.

Småskalighet och hjärtlighet

Allt eftersom ryktet om Pilens fina egenskaper spred sig tog verksamheten god fart. En av de rostfria grundbultarna i Pilens framgång är den effektiva och anpassade produktionslinje som paret Avander byggt helt på egen hand och som ständigt förbättras. Pilen har bara ett fåtal anställda och alla i företaget klarar att bygga ihop en cykel med kvalitet in i minsta detalj.

Idag tillverkar Martin, Louise och två anställda ca 2 000 cyklar om året där kunden kan välja färgsättning och komponenter efter eget tycke och smak. De har uppfyllt sin dröm – en småskalig cykelfabrik i Småland med personliga kvalitetscyklar som talar till hjärtat. Och det finns stjärterum både på sadlarna och i den varma gemenskap av nöjda Pilenägare som växer sig tjusigare för varje år. Välkommen!