Detta är Pilens gamla webbsida. Informationen är inaktuell. Vänligen besök Pilens färska hemsida.
This is Pilen's old site. Information is outdated. Please go to Pilen's brand new site.

Reducerade ramrör i krommolybdenstål

Pilen Sport och Supersport har liksom sin systermodell Pilen Lyx en ram och gaffel i krom-molybdenstål, men sportmodellerna har ramar med tunnare gods och slankare linjer. Sportramarnas överrör och diagonalrör är dessutom av reducerad modell, något du normalt sett bara hittar på racingcyklar.

Pilen Supersport och Sport har en ram med reducerade rör av krommolybdenstål i topprör och vertikalrör – tjockare gods (1,2 mm) nära ramens vinklar och svetsfogarna, och tunnare gods (0,9 mm) mitt på rören. Det ger en förbättrad relation mellan vikt och prestanda. Reducerade stålrör användes mycket för klassiska racingcyklar under den perioden när stålramar var dominerande. Inga andra tillverkare av klassiska bruks- och sportcyklar i Sverige, Norden eller Europa använder reducerade ramrör i krommolybdenstål SAE 4130 så långt vår kunskap sträcker sig.

Du kan själv undersöka skillnaden genom tonen som uppstår när man knäpper med nageln mot ramröret. Knäpp alternerande på ramens topprör nära sadelstolpen och jämför med tonen mitt på röret. Är du musikaliskt lagd hör du att det är en halvton. Och det låter inte bara bra. Ramen väger ungefär 4 hekto mindre än en motsvarande ram utan reducerade rör och får en livligare känsla på vägen.

Butted tubes

Pilens ram