Detta är Pilens gamla webbsida. Informationen är inaktuell. Vänligen besök Pilens färska hemsida.
This is Pilen's old site. Information is outdated. Please go to Pilen's brand new site.

Konstruktion

Den omsorg och noggrannhet vi ägnar cykeln under produktionsprocessen är själva grunden för dess kvalitet och är därför viktig

Vi vill prata om och visa dig hur en Pilencykel blir till. Anledningen är att vi är stolta över vår lilla fabrik och hur vi gör vår cykel. Det är lätt att gömma sig bakom överdådiga hemsidor och broschyrer för att lansera en produkt som om kvaliteten på delarna och produktionsförhållandena inte spelade någon roll. Det vill vi inte och det tror vi inte på. Vårt recept för att bygga den bästa och mest prisvärda klassiska cykeln är i princip väldigt enkelt:

 • Basera ramens mått, rör- och gaffelvinklar samt körställning och komfort på teoretisk kunskap, egna experiment och beprövad erfarenhet.
 • Använd kvalitetsdelar från duktiga och framstående tillverkare – om möjligt testade enligt Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut eller världens hårdaste testnorm: tyska DIN.
 • Använd delar av rostfritt stål eller aluminium om det finns att uppbringa.
 • Minimera marknadsföringskostnaderna. Vi tänker aldrig sälja en medioker produkt genom marknadsföringskampanjer.

Vi tog lång tid på oss och gick grundligt tillväga när vi skapade Pilen. Vi har testat och analyserat olika rörvinklar och dimensioner, svetsat ihop oräkneliga ramar, testat delar från många tillverkare och provkört mil efter mil.

Alla arbetsmoment utförs i våra lokaler, förutom svetsning av ram och gaffel samt lackeringen som sker hos våra fabriksgrannar Legolack AB. Pilenmärket på pakethållaren är såklart handmålat av oss.

Produktionsfilm

Blästring, riktning och pulverlackering

Ramdetaljerna blästras i vår blästringmaskin innan de rullas iväg för lackering. Det är ett viktigt moment för att lacken ska fästa ordentligt och därmed minska risken för skador och rostangrepp. Sedan riktas ramen i en riktjigg. Detta för att alla ramar ska vara exakt raka och inom våra toleransnivåer.

Ramdetaljer lackeras hos vårt grannföretag, Legolack AB. Det reducerar antalet transporter som belastar miljön och ökar priset till kund.

Vi använder bara pulverlackering och ingen traditionell lösningsmedelsbaserad våtlackering

Våtlackering bidrar till att miljontals ton kolväten årligen släpps ut i vår natur. Pulverlackering har dessutom många goda egenskaper:

 • Miljövänlighet
 • Mycket lång livslängd
 • Slitstyrka
 • Kemikalieresistens
 • Slagtålighet

Pulverfärg appliceras med hjälp av spänningsdifferens mellan ramdetalj och pulverpartiklar, likt statisk elektricitet, då detaljen passerar ett skåp med sprutmunstycken. Pulver som inte fäster återanvänds och det blir inga restprodukter. Efter pulverapplicering härdas pulverfärgen på ramdetaljerna i en ugn i 160-200 grader under 10-20 minuter. När de har kallnat är det färdigt att hanteras.

Marknadens starkaste hjul för klassiska cyklar?

Hjul är en fantastisk uppfinning – det har människan känt till i över 4 500 år. Om du föreställer dig en trasig cykel, hur ser den ut? Vinda hjul, rostiga fälgar och punktering? Hjulet är den del som belastas mest på alla cyklar. Du ska kunna köra hårt! Över grus och grop, med packning eller barnsadel. Hjulet ska tåla mycket. I många år.

Vi är stolta över våra hjul

Fälgarna – av dubbelbottnad aluminium med riktade ekerhål – är små hantverk i sig. Riktade ekerhål innebär att ekerhålen är stansade i vinkel för att ekern inte ska böja sig vid ekernmuttern. Tillsammans med starka rostfria ekrar, högkvalitetsnav, punkteringsskyddade däck och noggrannheten vid montering kan vi erbjuda marknades bästa hjul för cyklar som verkligen ska användas under lång tid och som tål last.

Tillverkningen av hjulen går till som så:

 • Ekeringsmaskinen grunddrar ekern och centrerar navet i fälgen.
 • Ekrarna masseras för att de ska sätta sig.
 • Balanseringsmaskinen balanserar hjulet i sidled och höjdled.
 • Hjulet kontrolleras för hand med milimeterklocka och finjusteras vid behov.
 • Däcket monteras, luftfylls och justeras i sidled.

Naven vi använder kommer från SRAM (SACHS) och Shimano. Växlarna på modellerna Lyx, Special och Sport är alltid inbyggda i navet för att minimera underhållet. Frambromsarna är av typen trumbromsar eller rullbromsar – inbyggda i naven eller inkapslade för lång livslängd och hög tillförlitlighet i både vått och torrt. Däcken är av märket Schwalbe och har sidoflexer och punkteringsskydd. På modellen Supersport kan du få utanpåliggande växlar i form av SRAM X5 10 växlar.

Montering

All montering sker för hand. Delarna vi använder är av rostfritt stål eller aluminium. Finns inte detta att tillgå på marknaden använder vi förzinkat stål som vi pulverlackerar.

Filmer från produktionen

Se bildspel – See Slideshow: