Detta är Pilens gamla webbsida. Informationen är inaktuell. Vänligen besök Pilens färska hemsida.
This is Pilen's old site. Information is outdated. Please go to Pilen's brand new site.

Pilen donerar nya cyklar till SSRS på Käringön i Bohuslän

IMG_2009_08_06_006621_0.jpgWroomm, nu bär det iväg igen. Alltsedan förra besöket har vi längtat tillbaka till Käringön! Vi, dvs. familjen Avander och Magnus Tamelander kommer fram till hamnen i Hälleviksstrand och blir upphämtade av Sjöräddningen. Vi bestämmer med Anders och Matthias att vi ska ses på morgonkaffe ombord på båten Broström. Hotellet ligger alldeles vid hamnen och vi hinner bara lägga in våra väskor för att sedan ge oss ut och fiska krabbor. Ljumma vindar och doft av hav.

Vi vaknar tidigt och äter frukost på hotellet, där vi möts av Niclas Viken som äger hotellet tillsammans med sin fru Åsa. Efter en hel sommar fylld av hungriga, törstiga och trötta turister så är familjen Viken fortfarande alldeles sprudlande av entusiasm. Den omtanke och värme som du möts av på hotell Käringön har jag aldrig upplevt någon annanstans!

Efter frukosten går vi ner till båten Broström och dricker kaffe med Anita, Jonas, Mattias och Peter. Vi planerar filminspelning för eftermiddagen och tar itu med SSRS cyklarna. Det är ett bra testklimat för Pilen att ha fem stycken cyklar stående utomhus på den saltstänkta ön. Filminspelningen går efter planerna tack vare entusiastiska och trevliga människor från Sjöräddningssällskapet. Läs på SSRS hemsida om deras fantastiska verksamhet som bygger på frivillighet och donationer.

IMG_2009_08_05_006343_0.jpgDet märkliga med denna ö är att det känns som att komma till ett annat land. Efter bara ett par timmar hälsar man på några man känner igen. Kanske från restaurangen, krabbfisket, badet eller hotellet. Det känns inte märkligt att starta en konversation när man ligger på bryggan med näsan ner i vattnet och försöker locka fram den största krabban. På restaurang Ökrogen frågar man gärna bordsgrannen om deras menyval.

Torsdagen ägnar vi mest åt bad. Vi äter en strålande lunch bestående av kokt torsk med äggsås på Ökrogen. Fisken var fångad under gårdagen av en fiskare på ön – 6 torskar på 60 kg! Sedan är det är återigen dags att tänka på hemfärden. Vemodigt säger vi adjö. Niclas tröstar oss dock raskt med orden: – men vi ses ju snart igen!

Vi blev så inspirerade av besöket och människorna på Käringön att vi var tvungna att skriva en liten vals till deras ära. Den handlar om hjältarna på RS Käringön som är de enda lyckliga på hela Käringön som får cykla på cyklar.

Filmen visas i normal kvalitet i grundläge. Har du riktigt bra bredbandshastighet kan du klicka så den knappen HD tänds i filmens kontrollpanel (HD-knappen dyker upp först efter att du startat filmen). Knappen till höger om HD-knappen låter dig titta på filmen i helskärmsläge.

Sångtext "Kär i Käringön"

I Bohuslän bland kala skär
där Västerhavet slår mot strand
du skeppsbrott lidit med din båt
och det är långt till land

Men även i din nöd
blek och kall och nästan död
finns här hopp om salvation
en sjöräddningsstation

Jag blev kär i gamla Käringön
är du kall finns värme att få
endast hjältar cyklar till sin båt
alla andra de får gå

Sång, text och piano: Magnus Tamelander.

Fakta

Pilen cykel besöker SSRS på Käringön i Bohuslän. I början av augusti åkte Familjen Avander från Pilen Cykel tvärs över landet till Käringön i Bohuslän med nya färska Pilencyklar till Sjöräddningen där. På Käringön är nämligen fordonstrafik inte tillåtet och det finns inte heller några vägar. Bara stigar, cykelvägar, bryggor och kala skär.

Men sjöräddningspersonalen måste kunna ta sig till sina båtar på kortast möjliga tid och har därför dispens för att cykla. Pilen klev in som räddaren i nöden i detta sammanhang och donerade 5 cyklar till stationen.

BilagaStorlek
Audio icon Kär i Käringön MP3986.12 KB
Svenska