Detta är Pilens gamla webbsida. Informationen är inaktuell. Vänligen besök Pilens färska hemsida.
This is Pilen's old site. Information is outdated. Please go to Pilen's brand new site.

Pilen Sport

ons, 2011-09-21 13:45 -- admin

Klassisk cykel med spänstighet och personlighet

Det är en lätt men stark och spänstig cykel för aktiva människor som sätter smidighet och elegans främst

Pilen Sport är inspirerad av de oförstörbara och rejäla sportcyklarna från 70-talet som många minns med förtjusning och inte så få har kvar i cykelförrådet. Det är en sportig klassisk cykel, tidslöst ren och klassisk i sin utformning och passar både i helg och söcken. Pilen Sport kan självklart utrustas med korg fram.

Ram och gaffel i
krommolybdenstål
Reducerade ramrör

Om Pilen Lyx är den starka, spänstiga och pålitliga klassiska cykeln så är Pilen Sport den ungdomliga, smidiga och snabba klassiska cykeln från Pilenfabriken. Och en Pilen är alltid en Pilen. Du kommer att känna igen känslan av kvalitet när du provkör den.

Med en Pilen Sport blir cykelpendlandet till jobbet ett rent nöje och du kommer fram osvettig och utan stänk ifall regnskuren överraskar dig. Cykeln har en elegant slank pakethållare i aluminium samt smala stänkskydd i rostfritt stål förstås.

Pilens välkända kvalitet och livslängd

Gaffeln förtjänar lite extra uppmärksamhet. Det är inte en simpel “Unihead crown” som du hittar på enkla cyklar utan en gaffel med gjuten gaffelkrona, lödda gaffelben och en spänstighet som bara denna typ av gaffel erbjuder. Känns det? Ja det gör det. Provkör en Sport, kom upp i fart och gör lite svängar. Den är exakt och responsiv och känns både smidig och säker. Gaffeln är alldeles för exklusiv egentligen för en cykel i Pilens prisklass. Men vi kunde inte låta bli. Den är så förbenat vacker. Däcken är av modell Schwalbe Marathon Racer – lättrullande och punkteringsskyddade däck som klarar högt däcktryck och passar även till välvuxna människor. Fälgarna är anodiserade dubbelbottnade aluminiumfälgar med silverfinish eller i matt svart.

Rostfritt stål i skärmar och pakethållare i aluminium

De som är sportiga till sinnet kommer att finna att Pilen Sport är mer anpassad för ändamålet är en vanlig Pilen Lyx. Du själv eller din cykelhandlare kan plocka bort delar om du känner för att färdas extra lätt eller vill använda din Sport för träning och extralånga dagsturer. Pakethållare, stänkskärmar och lås är enkla att ta bort, av hög kvalitet och väl värda att spara. Du väljer själv hur fräsig din Pilen Sport ska vara.

Pilen Sport finns i mörkröd RAL 3004, svart RAL 9001, blå RAL 5001, grön RAL 6005, cremevit RAL 1015, Durablå, Duragrön, Durapurpur och Durasvart.

Pilen Sport passar utmärkt med korg eller pakethållare fram! Välj från korgarna och frampakethållarna längst ned på sidan. Den kan också utrustas med tillvalet täckande kedjeskydd.

Vill du ha skivbromsar ska du titta på Pilen Supersport. Det är i princip samma förträffliga ram som Pilen Sport, men ramen har vertikala drop-outs (fästen för hjulen) som är ett krav då skivbromsoken är fästa i ramen och gaffeln och därför inte får flyttas som det kan med en cykel med bromsen på eller inuti navet.

Pilen Sport

Pilen Sport finns i två varianter: 1. Med navdynamo i framnavet och stark LED-lampa samt 2. Med rullnav utan navdynamo och ett litet smidigt batterilyse.

Pilen Sport med navdynamo rullar aningens trögare (någon procent) men är mer praktiskt och du behöver inte byta batteri i framlampan. Det är cykeln för dig som cyklar mycket i ur och skur, dagsljus och skymning. Pilen Sport med rullnav utan navdynamo är cykeln för dig som sällan cyklar i mörker och kanske vill lätta din Pilen Sport genom att ta bort stänkskärmar och pakethållare.

1. Pilen Sport med navdynamo

Shimano Hub dynamo

Pilen Sport och med navdynamo levereras med ett nav Shimano DH-2R35-Eoch en kraftigt lysande LED-framlampa av modell Busch & Müller Lymotec Lyt med inbyggd reflex och 25 lux ljusstyrka. Lampan lyser när du stannar i trafiken och känner automatiskt av när det blir mörkt. Det lyser absolut bäst och passar för cykelpendlaren och stadscyklisten som färdas mycket på kvällen och verkligen vill ha en ljuskägla som lyser upp vägen. Navdynamo rullar självklart aningens sämre (någon procent) än ett framnav utan inbyggd generator. Men det kan det vara värt om du alltid vill vara säker på att ha laglig och säkert belysning utan att bry dig om batterier.

2. Pilen Sport med rullnav utan navdynamo

Shimano Hub dynamo

Pilen Sport utan navdynamo har rullnav Shimano Nexus HB-IM40 och rullbroms BR-IM45. Det kvalitetskomponenter från Shimano med låg friktion och tillförlitlighet. Lampan är Axa Basta Micro Scope med inbyggd reflex, LED-lampa med en uppskattad livslängd på 100,000 timmar.

Pilen Sport med rullnav för är för dig som sällan cyklar i mörker, eller inte bryr dig om att behöva byta batterier i lamporna då och då. Du kanske vill lätta din Pilen Sport genom att ta bort stänkskärmar och pakethållare och göra den ännu snabbare än i originalutförande.

Styre: Sport eller Roadster

Styre Sport

Sport-styret är ett nymåneformat styre. Det är normalbrett (605 mm) och är precis vågrätt (0 mm) i förhållandet till styrstammens fästpunkt. Du sitter mera framåtlutad då styret sveper bakåt endast 23° och du får knogarna mer i färdens riktning. Sportstyret känns just sportigt och modernt. Du minskar vindmotståndet. Roadsterstyret är något smalare (595 mm) än Sportstyret och styrets handtag är 35 mm över styrstammens fästpunkt. Du får en mer upprätt körställning då styret sveper tillbaka 47° och vikten vilar i mindre utrsträckning på händerna. Roadsterstyret känns mer avslappnat och har ett mer klassiskt utseende.

Reducerade ramrör i krommolybdenstål

Butted tubes

Pilen Supersport och Sport har en ram med reducerade rör av krommolybdenstål SAE 4130 i topprör och vertikalrör – tjockare gods (1,2 mm) nära ramens vinklar och svetsfogarna, och tunnare gods (0,9 mm) mitt på rören. Det ger en förbättrad relation mellan vikt och prestanda. Reducerade stålrör användes mycket för klassiska racingcyklar under den perioden när stålramar var dominerande. Inga andra tillverkare av klassiska bruks- och sportcyklar i Sverige, Norden eller Europa använder reducerade ramrör i krommolybdenstål.

Värt att notera om Pilen sport

  • Sportram och gaffel i krom-molybdenstål SAE 4130 med TIG-svetsade fogar och mässingslödda detaljer. Dyrt, starkt och mycket spänstigt.
  • Smäcker och stark sportgaffel i krom-molybdenstål med gjuten krona och mässingslödda gaffelben. Ramen har reducerade rör i överrör och diagonalrör. Ramen är riktningsstabil, responsiv och underbart behaglig på vägen.
Komponenter tillval – Optional Components

Pilen Sport Specifikation

Cykelns delar
Färger Pilen Sport finns i Mörkröd RAL 3004, Svart RAL 9001, Blå RAL 5001, Cremevit RAL 1015, Mörkgrön RAL 6005, Durablå, Duragrön, Duraröd, Durapurpur, Durasilver och Durasvart.
Ram Höjd: 57,5 cm. Krom-molybden SAE 4130 i alla ramrör för bästa elasticitet, komfort och hållbarhet. Pulverlackerad.
Gaffel Krom-molybdenstål SAE 4130 med gjuten gaffelkrona och mässingslödda gaffelben.
Skärmar Rostfritt stål omålade eller med svart pulverlackering.
Vevhus Vevlagret är ett underhållsfritt kassettvevlager av märket Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa. Vevarmar och kedjehjul av aluminium.
Kedja och kedjeskydd 104 länkar rostskyddsbehandlad kedja. Roterande kedjeskydd.
Utväxling 44:20
Nav
Baknav alt. 1 Shimano CB-E110 oväxlat. Fotbroms.
Baknav alt. 2 SRAM Automatix 2. Fotbroms. Automatväxel.
Baknav alt. 3 Shimano Nexus Inter 3. Fotbroms. Vridväxelreglage på styret.
Baknav alt. 4 Shimano Nexus Inter 7. Fotbroms. Vridväxelreglage på styret.
Baknav alt. 5 Shimano Nexus Inter 7 med rullbroms. Vridväxelreglage på styret. Fram- och bakbroms på styret.
Baknav alt. 6 Shimano Nexus Inter 8 med rullbroms. Vridväxelreglage på styret. Fram- och bakbroms på styret.
Framnav alt 1 Shimano med kapslad utanpåliggande rullbroms och navgenerator.
Framnav alt 2 Shimano Nexus HB-IM40 och roller brake BR-IM45. Utan navgenerator.
Växel Vridväxelreglage inbyggt i höger styrhandtag (undantag Automatix 2-växlat).
Däck Schwalbe Marathon Racer 40-622 Performance line med punkteringsskydd. Max tryck 6,5 bar. Mer info.
Hjul 28 tums dubbelbottnad tysk 622-19 aluminiumfälg med vinkelstansade ekerhål och ekeröljetter. Finns i silver- eller svartanodiserade.
Ekrar Rostfritt stål 2 mm med förstärkta ekerböjar i bakhjulet.
Pakethållare Smäcker men stark trådpakethållare i aluminium.
Lås Godkänt lås ABUS Amparo 485 av högsta säkerhetsklass för cykellås (klass 8).
Broms Fotbroms bak (undantag baknav 6). Handbroms fram.
Sadel Brooks B17 i äkta läder. Går att få i Black, Brown och Honey. Brooks har tillverkat sadlar sedan 1866.
Framlampa alt 1 Busch & Müller Lumotec Lyt med LED-lampa eller Busch & Müller Classic N. 25 lux. Kräver generator. Den ger riktigt bra ljuskägla även på mörka vägar.
Framlampa alt 2 Axa Basta Microscope. Batterilyse.
Baklyse LED-lyse med lysdiod som tänds vid mörker och rörelse.
Reflexer Reflexsidor i däcken samt i fram och baklyse.
Klocka Ringklocka Büchel i aluminum.
Stöldskydd Stöldskyddsregistrering S-reg.

Pilen Sport Vikt

Baknav Framnav Helutrustad Lättad*
Shimano Inter 8 med rullbroms (bromshandtag på styret). Shimano DH-2R35-E navdynamo med rullbroms. 18,1 kg 15,7 kg
Shimano Inter 8 fotbroms. Shimano DH-2R35-E navdynamo med rullbroms. 17,9 kg 15,5 kg
Shimano Inter 7 fotbroms. Shimano DH-2R35-E navdynamo med rullbroms. 17,7 kg 15,3 kg
Shimano Inter 3 fotbroms. Shimano DH-2R35-E navdynamo med rullbroms. 17 kg 14,6 kg
SRAM Automatix 2 fotbroms. Shimano DH-2R35-E navdynamo med rullbroms. 17,3 kg 15 kg
 
Shimano Inter 8 med rullbroms (bromshandtag på styret). Shimano EV-HB IM-20 utan dynamo med rullbroms. 18 kg 15,6 kg
Shimano Inter 8 fotbroms. Shimano EV-HB IM-20 utan dynamo med rullbroms. 17,8 kg 15,4 kg
Shimano Inter 7 fotbroms. Shimano EV-HB IM-20 utan dynamo med rullbroms. 17,6 kg 15,2 kg
Shimano Inter 3 fotbroms. Shimano EV-HB IM-20 utan dynamo med rullbroms. 16,9 kg 14,5 kg
SRAM Automatix 2 fotbroms. Shimano EV-HB IM-20 utan dynamo med rullbroms. 17,2 kg 14,9 kg
* Utan lås, lyse, skärmar och pakethållare
Kategori: 
Sport