Detta är Pilens gamla webbsida. Informationen är inaktuell. Vänligen besök Pilens färska hemsida.
This is Pilen's old site. Information is outdated. Please go to Pilen's brand new site.

Pilen Supersport

tors, 2012-11-08 09:35 -- admin
Pilen Supersport Shimano Alfine 11
Pilen Supersport

Skivbromsar
Krommolybdenstål
Reducerade ramrör

Pilen Supersport är Pilens mest avancerade klassiska sportcykel. Den tydligaste skillnaden jämfört med Sport-modellen är att den kan utrustas med skivbromsar bak och fram.

Pilen Supersport är framtagen för den passionerade cykelälskaren. Supersporten har en mer sofistikerad ram, jämfört med den vanliga Sport-modellen, med vertikala drop-outs för bakhjulet som medger användning av skivbromsar, mässingslödda fästen för utanpåliggande växelförare (derailleur) och kedjesträckare. Pilen Supersport kan utrustas med exklusiva navet Shimano Alfine 11 växlar som kräver skivbroms, eller utanpåliggande växelkrans och derailleur. Det kan inte Pilen Lyx, Special eller Sport.

Alla Pilen Supersport har följande

  • Vevlager Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa. Utsökt rull, känsla och livslängd.
  • Styrlager Tange Levin Alloy 1500 i duralaluminium.
  • Sadel Brooks B17 i Black, Brown eller Honey.
  • Handtag Herrmans Primergo. Ergonomiska handtag med kork.
  • Däck Schwalbe Marathon Racer Performance Line 40-622. Lätt och punkteringsskyddat.
  • Bromsok hydrauliska Shimano M615. Bromsskivorna från Shimano.
  • Observera att rostfria stänkskärmar, aluminiumpakethållare, belysning och lås alltid ingår. Dessa kan du välja bort om så önskas, eller plocka bort själv, men det är standard på alla Pilen.

Växelalternativ

Pilen Supersport kommer i två huvudsaklig varianter när det gäller baknav och växellösning. Den racinginspirerade Supersporten med Shimano SLX utanpåliggande 10 växlar. Samt den lyxiga och underhållsfria Supersporten med Shimano Alfine 11 inbyggda växlar i baknavet. Båda modellerna har skivbromsar.

Styrlager från Tange

Tange Levin Alloy 1500

Pilen Supersport har som standard ett exklusivt styrlager i duralaluminium, aluminiumlegering kvalitet A7075-T6, från legendariska japanska Tange som endast väger 121 gram. Styrlagret har hög tillförliglighet, högglanspolerade kullagerbanor i krommolybdenstål, väderskyddat, har lättat gods i icke-belastade områden, är godkänd av NJS – (Nihon Jitensha Shinkōkai) Japan Bicycle Promotion Association – och framför allt, har en känsla som är svår att beskriva men mycket lätt att uppskatta. Man blir glad helt enkelt. Det är tillverkat i Japan.

Handtag Herrmans Primergo "Hajfenorna"

Herrmans Primergo

På fabriken kallar vi dem hajfenorna. Vissa tycker de är ser konstiga ut. Andra att de är uppseendeväckande snygga. I Primerogos fall följer formen funktionen. De har karaktär helt klart tycker de är suveräna. Handtagen är tillsammans med sadel och trampor gränssnittspunkterna mellan förare och cykel och är kritiska för att få en skön körställning. Den breda formen i handtagets yttre avlastar det tryck som du med handloven och handflatan lägger på handtaget. Det är speciellt viktigt när du har en framåtlutad körställning. Den större ytan ger mindre tryck. Sedd från sidan är Primergo-handtagets ytterändar droppformade, med droppens rundning riktad framåt. Den ekologiska korken gör dem halkfria och svala på sommaren. De som inte vill ha Primergo-handtagen kan välja fritt från de andra handtagen som finns tillgängliga.

Klocka Suzu Alloy

Herrmans Primergo

På Pilen Supersport sitter den en japansk kvalitetsklocka från klocktillverkarnas Rolls Royce, nämligen Crane Bells. Modellen är Suzu med fjädrande kläpp, polerad klocka och välljudande ton. Crane betyder trana. Fantastiska klockor av hög kvalitet. Det har aldrig varit så njutbart att tuta för omkörning! Som tillval finns även handmålade klockor av samma modell från Crane Bells.

Reducerade ramrör i krommolybdenstål

Butted tubes

Pilen Supersport och Sport har en ram med reducerade rör av krommolybdenstål SAE 4130 i topprör och vertikalrör – tjockare gods (1,2 mm) nära ramens vinklar och svetsfogarna, och tunnare gods (0,9 mm) mitt på rören. Det ger en förbättrad relation mellan vikt och prestanda. Reducerade stålrör användes mycket för klassiska racingcyklar under den perioden när stålramar var dominerande. Inga andra tillverkare av klassiska bruks- och sportcyklar i Sverige, Norden eller Europa använder reducerade ramrör i krommolybdenstål.

Styre: Sport eller Roadster

Styre Sport

Sport-styret är ett nymåneformat styre. Det är normalbrett (605 mm) och är precis vågrätt (0 mm) i förhållandet till styrstammens fästpunkt. Du sitter mera framåtlutad då styret sveper bakåt endast 23° och du får knogarna mer i färdens riktning. Sportstyret känns just sportigt och modernt. Du minskar vindmotståndet. Roadsterstyret är något smalare (595 mm) än Sportstyret och styrets handtag är 35 mm över styrstammens fästpunkt. Du får en mer upprätt körställning då styret sveper tillbaka 47° och vikten vilar i mindre utrsträckning på händerna. Roadsterstyret känns mer avslappnat och har ett mer klassiskt utseende.

Fotografierna får ej användas utanför sitt sammanhang utan tillåtelse för annat än personligt bruk eller för att marknadsföra Pilens produkter efter godkännande från Pilen.
Komponenter tillval – Optional Components

Supersport specifikation

Generell specifikation för Pilen Supersport. Gäller alla Supersport-modeller.

Ram Ram i krommolybdenstål med TIG-svetsade fogar och mässingslödda detaljer. Ramen har reducerade rör i topprör och vertikalrör – tjockare gods nära svetsfogarna och tunnare gods mitt på rören. Vertikala drop-outs för bakhjulet som medger användning av skivbromsar. Fäste för kedjsträckare och derailleur.
Gaffel Smäcker och stark sportgaffel i krom-molybdenstål med gjuten krona och mässingslödda gaffelben. Ramen har reducerade rör i överrör och diagonalrör. Ramen är riktningsstabil, responsiv och underbart behaglig på vägen.
Sadel Brooks B17 Standard finns i Black, Brown och Honey.
Framnav utan navdynamo: Shimano Deore
Framnav med navdynamo: Shimano DH-3D37-QR
Skivbromsar Hydraulisk skivbroms Shimano SLX silver.
Pedaler Pilen standard.
Vevlager Vevlagret är ett underhållsfritt kassettvevlager av märket Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa.
Styrlager Tange Levin 1500 Alloy.
Styrstam Pilen Sport standard.
Styre Pilen Sport eller Pilen Roadster. Samma styren som på Pilen Sport.
Handtag Herrmans Primergo DD14.
Klocka Crane Bells Suzu Aluminium
Däck Marathon Racer Performance Line 40-622. Lätt och punkteringsskyddat.
Standardutrustning Rostfria stänkskärmar, godkänt lås från Abus och aluminiumpakethållare av trådmodell samt aluminiumstöd.
Kategori: 
Supersport