Sport & Sport Special


Pilen Sport är frisk i fartvinden med lång angenäm eftersmak. Du njuter en upplevelse och slankare linjer med mer framåtlutad körställning.

Pilen Sport har vi sålt slut på för tillfället. Mer information kommer.

Pilen Sport har vi sålt slut på för tillfället. Mer information kommer.


Pilen Sport är en stilfull och elegant klassisk cykel med sportiga linjer. En charmerande snabb svenskbyggd bruks- och stadscykel med skön retrostil. Pilen Sport är inspirerad av de oförstörbara svenska sportcyklarna från 70-talet som många minns med förtjusning. Pilen Sport kan självklart utrustas med korg fram.

Om Pilen Lyx är den starka, spänstiga och pålitliga klassiska cykeln så är Pilen Sport den ungdomliga, smidiga och snabba klassiska cykeln från Pilenfabriken. Och en Pilen är alltid en Pilen. Du kommer att känna igen känslan av kvalitet när du provkör den. Med en Pilen Sport blir cykelpendlandet till jobbet ett rent nöje och du kommer fram osvettig och utan stänk ifall regnskuren överraskar dig. Cykeln har en elegant pakethållare i aluminium samt smala stänkskärmar i rostfritt stål.

Gaffeln förtjänar extra uppmärksamhet. Det är en gaffel med gjuten gaffelkrona, lödda gaffelben och en spänstighet som bara denna typ av gaffel erbjuder. Känns det? Ja det gör det. Provkör en Sport, kom upp i fart och gör lite svängar. Den är exakt och responsiv och känns både smidig och säker. Gaffeln är egentligen för exklusiv för en cykel i Pilens prisklass. Men vi kunde inte låta bli. Den är så förbenat vacker. Däcken är Schwalbe Marathon Racer – lättrullande och punkteringsskyddade däck som klarar högt däcktryck och även passar till välvuxna människor. Fälgarna är Pilens superstarka anodiserade dubbelbottnade aluminiumfälgar med silver eller matt svart finish.

De som är sportiga till sinnet kommer att finna att Pilen Sport är mer anpassad för ändamålet är en vanlig Pilen Lyx. Du själv eller din cykelhandlare kan plocka bort delar om du känner för att färdas extra lätt eller vill använda din Sport för träning och extralånga dagsturer. Pakethållare, stänkskärmar och lås är enkla att ta bort, av hög kvalitet och väl värda att spara. Du väljer själv hur fräsig din Pilen Sport ska vara.

Tillgängliga färger

Vissa färger kan innebära längre leveranstid än normalt. Hör med din återförsäljare.

Pilen Sport finns med fyra alternativ framnav

 1. Shimano rullbroms, navdynamo och starkt lysande framlyse med LED-lampa.
 2. Shimano rullbroms och ett litet smidigt batterilyse på styret.
 3. Shimano hydraulisk skivbroms, navdynamo och starkt lysande framlyse med LED-lampa.
 4. Shimano hydraulisk skivbroms och ett litet smidigt batterilyse på styret.

Pilen Sport med navdynamo är mer praktisk och du behöver inte byta batteri i framlampan. Det är cykeln för dig som cyklar mycket i ur och skur, dagsljus och skymning. Pilen Sport med rullnav utan navdynamo är cykeln för dig som sällan cyklar i mörker och kanske vill lätta din Pilen Sport genom att ta bort stänkskärmar och pakethållare. Pilen Sport med skivbroms fram är för den som cyklar i kuperad terräng eller vill imponera på vännerna.

Pilen Sport passar med korg eller pakethållare fram

Välj från korgarna och frampakethållarna längst ned på sidan. Den kan också utrustas med tillvalet täckande kedjeskydd.

Vill du ha skivbromsar både fram och bak ska du titta på Pilen Supersport. Det är i princip samma förträffliga ram som Pilen Sport, men ramen har vertikala drop-outs (fästen för hjulen) som är ett krav då skivbromsoken är fästa i ramen och gaffeln och därför inte får flyttas som det kan med en cykel med bromsen på eller inuti navet.

Varför du ska välja en Pilencykel

Det första och starkaste argumentet är utan tvekan att du får väldigt mycket cykel för pengarna. Pilen har bara en handfull anställda och alla i företaget klarar att bygga ihop en cykel med kvalitet in i minsta detalj. Produktionen sker i den effektiva och anpassade produktionslinje som Pilen byggt helt på egen hand och som ständigt förbättras. Du kan välja utrustningsnivå på samtliga modeller. Vill du ha en brukscykel med bara det nödvändigaste eller kosta på lite extra så har du med Pilen chans att komponera din egen personliga cykel. Oberoende av vilken modell och utrustningsnivå du väljer så får du en cykel som ger ett långsiktigt förnöjsamt ägande. Jämför gärna både körkänslan och utrustningsnivån med andra cykelmärken. Cykeln känns snärtig, rask och roligare.

Skräddarsy en Sport och få en Sport Special

Med handen på hjärtat kan vi berätta att vi säljer ganska få cyklar i standardutförande jämfört med mängden Special som rullar av bandet. En bra cykel är något man vill kunna trivas med och tycka om, känna sig stolt över och ha en god relation till – estetiskt, tekniskt och ekonomiskt. Därför öppnar Pilen med glädje stora famnen och anammar kundernas kreativitet. Det är vettigt för alla inblandade. Kunden får sin egen Pilen att tycka om och Pilen får fler vackra Pilencyklar och ägare som tillsammans rullar runt i världen och bär munter vittnesbörd. Ett ömsesidigt gott utbyte som det ska vara.

Sport Special är en Sport där du valt utvalda komponenter efter eget tycke och smak. Du kan till exempel välja:

 • Hydraulisk skivbroms fram. Med eller utan navdynamon.
 • Rödlackerade fälgar.
 • Brun korg eller frampakethållare.
 • Bruna och vita däck. Schwalbe Road Cruiser.
 • Däck Schwable Kojak. Slicks d.v.s. däck utan mönster.
 • Sadel Montegrappa Canard och Canard Italia.
 • Exklusiva klockor från Japanska Crane Bells.

Sport Special måste du beställa via din Pilen-återförsäljare och viss leveranstid kan förekomma. Vi tar inte emot beställningar direkt till fabriken. Exakt prisuppgift får du av din handlare.

Vad kommer cykeln att kosta?

Prislistor för cyklar och tillval finns längst ned på sidan. För att tilltala din kreativa och ekonomiska sida har vi byggt prismodulen Prisberäkningsverkstad där du kan se och konfigurera din egen speciella cykel och sedan skicka prisberäkningen till dig själv. Obs. Där visas med fina bilder de olika tillvalen men icke det slutgiltiga utseendet för hela cykelkompositionen.
Prisberäkningsverkstad

Vi ber ödmjukt om förståelse för denna något invecklande procedur där tillval och pris inte visas i samma system. Att underhålla konfiguratorer där hundratals variationer av cyklars utseende och bestyckning visas är för ett litet familjeföretag som Pilen helt övermäktigt. Vi koncentrerar oss hellre på att bygga goda och prisvärda cyklar åt dig. Provkör de två olika modulerna. De är lättanvända och gör mycket gott för fantasin och för beslutsprocessen.

Leveranstid

Pilen bygger och levererar cyklar allt eftersom ordrar kommer in. Lackering av ramar sker enligt ett rullande färgschema. Normal leveranstid är 1-2 veckor.

Modell
Leveranstid
Lyx damNormal
Lyx herrNormal
CityJuni 2018
Sport damSlut
Sport herrSlut
Supersport damJuni 2018
Supersport herrNormal

 • Vad skiljer en Pilen Sport från konkurrenterna?
  1. Ramrör i krom-molybdenstål kvalitet 4130. En dyrare och snärtigare stålkvalitet. Ramen blir starkare och mer spänstig med förhöjd körupplevelse. Testkör och upplev skillnaden. Ramen är svetsad med TIG-svetsning. En långsam svår svetsteknik som ger starka tunna fogar. Ramdetaljerna är hårdlödda med mässingslod. Riktigt hantverk är vackert och ger bäst köregenskaper.
  2. Ramens topprör och undre ramrör är av reducerad modell. Det betyder att godstjockleken är tunnare mitt på röret för att spara vikt 1,2–0,9–1,2 mm.
  3. Elegant gaffel med gjuten stålkrona. Gaffelben i krom-molybdenstål 4130. Gaffelbenen är hårdlödda till den gjutna gaffelkronan med mässingslod. Riktningsstabil och följsam.
  4. Marknadens kanske bästa hjul med dubbelbottnade fälgar, riktade ekerhål, öljetter och kraftiga ekrar i rostfritt stål. I bakhjulet är ekrarna dessutom av reducerad modell.
  5. Vevlagret är ett underhållsfritt kassettvevlager av märket Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa.
  6. Stänkskärmar, skärmstag och alla muttrar och skruvar är av rostfritt stål 18/8. Sadelstolpe och styrstam i aluminium.
  7. Riktig lädersadel i färgen svart, brun eller honung från Engelska Brooks. Sadel i konstläder finns som alternativ.
  Vilken standardutrustning har Pilen Sport?
  • Sadel Brooks B17 läder för en något framåtlutande körställning. En sportig klassiker.
  • Vill du ha en sadel i konstläder finns Montegrappa Canard i svart, brun eller honung.
  • Stänkskärmar i rostfritt stål. Välj mellan svarta pulverlackerade eller handpolerade stålrena.
  • Marknadens kanske bästa hjul med dubbelbottnade fälgar, riktade ekerhål, öljetter och ekrar i rostfritt stål. Välj fritt mellan svartanodiserade eller silveranodiserade fälgar.
  • Roterande kedjeskydd som täcker kedjehjulet fram (men inte kedjan till bakhjulet).
  • Däck svarta Schwalbe Marathon Racer 622-40 med reflexsidor.
  • Handtag välj fritt mellan Herrman Zeglo kork eller svarta gummihandtag.
  • Klocka i aluminium.
  • Sidostöd Atran Moove i aluminium.
  • Godkänt lås från Abus säkerhetsklass 8.
  • Godkänd belysning.
  • Nästan rakt Sport-styre eller klassiskt dubbelböjt Roadster-styre
  • Navgenerator inbyggt i framnavet som driver framlampan. Alternativet batterilampa fram och nav utan navgenerator (obs prisskillnad).

  Styre Sport eller Roadster

  Sport-styret är ett nymåneformat styre. Det är normalbrett (605 mm) och är precis vågrätt (0 mm) i förhållandet till styrstammens fästpunkt. Du sitter mera framåtlutad då styret sveper bakåt endast 23° och du får knogarna mer i färdens riktning. Sport-styret känns just sportigt och modernt. Du minskar vindmotståndet. Roadster-styret är något smalare (595 mm) än Sport-styret och styrets handtag är 35 mm över styrstammens fästpunkt. Du får en mer upprätt körställning då styret sveper tillbaka 47° och vikten vilar i mindre utsträckning på händerna. Roadster-styret känns mer avslappnat och har ett mer klassiskt utseende.
  Priser Pilen Sport

  Pilen Cykel är ett litet effektivt familjeföretag med stor kompetens och låga omkostnader. Pilens cyklar byggs i en anda av gammal fin svensk ingenjörstradition där körglädje, säkerhet och bekymmersfritt ägande är ledstjärnorna. Det ska kännas att man rullar på en Pilen. Kvalitetsstålet i ramen, det fina vevlagret och den genomtänkta konstruktionen ger dig många bekymmersfria glädjefyllda år av ägande. Allt sammantaget ger Pilen väldigt mycket cykel för pengarna. Jämför gärna med våra konkurrenter.


  Pilen Sport
  Sadel
  Rek. pris
  Uppdaterad 2018-03-12 Louise
  Sport 1, fotbroms bak, navdynamo rullbroms framBrooks B17 läder7260
  Sport 3, fotbroms bak, navdynamo och rullbroms framBrooks B17 läder7580
  Sport 7, fotbroms bak, navdynamo och rullbroms framBrooks B17 läder8250
  Sport 7, rullbroms bak, navdynamo och rullbroms framBrooks B17 läder8650
  Sport 8, rullbroms bak, navdynamo och rullbroms framBrooks B17 läder9050
  Sport 1, fotbroms bak, navdynamo och rullbroms framCanard konstläder6665
  Sport 3, fotbroms bak, navdynamo och rullbroms framCanard konstläder6985
  Sport 7, fotbroms bak, navdynamo och rullbroms framCanard konstläder7655
  Sport 7, rullbroms bak, navdynamo och rullbroms framCanard konstläder8055
  Sport 8, rullbroms bak, navdynamo och rullbroms framCanard konstläder8455
  Med endast rullbroms fram-500
  Med skivbroms fram+800
  Med skivbroms och navdynamo fram+1200
  Alla priser är rekommenderade och lokala variationer kan förekomma p.g.a. olika frakt.
  Teknisk specifikation Pilen Sport
  Sport specifikation
  Information
  Uppdaterad 2017-08-09 Louise
  FärgerPilen Sport finns i Mörkröd RAL 3004, Svart RAL 9005, Blå RAL 5001, Cremevit RAL 1015, Mörkgrön RAL 6005, Durablå, Duragrön, Durapurpur, Durasilver och Durasvart. Med silver Pilenmärke.
  RamHöjd: 57,5 cm. Krom-molybden SAE 4130 i alla ramrör för bästa elasticitet, komfort och hållbarhet. Pulverlackerad.
  GaffelKrom-molybdenstål SAE 4130 med gjuten gaffelkrona och mässingslödda gaffelben.
  SkärmarRostfritt stål. Välj mellan svarta pulverlackerade eller mattpolerade stålrena.
  VevhusVevlagret är ett underhållsfritt kassettvevlager av märket Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa. Vevarmar och kedjehjul av aluminium.
  Kedja och kedjeskydd104 länkar rostskyddsbehandlad kedja. Roterande kedjeskydd.
  Utväxling44:20
  Baknav alt. 1Shimano CB-E110 oväxlat. Fotbroms.
  Baknav alt. 2Shimano Nexus Inter 3. Fotbroms. Vridväxelreglage på styret.
  Baknav alt. 3Shimano Nexus Inter 7. Fotbroms. Vridväxelreglage på styret.Fram och bakbroms på styret.
  Baknav alt. 4Shimano Nexus Inter 7 med rullbroms. Vridväxelreglage på styret.
  Baknav alt. 5Shimano Nexus Inter 8 med rullbroms. Vridväxelreglage på styret. Fram- och bakbroms på styret.
  Framnav alt 1Shimano DH-2R35-E-med kapslad utanpåliggande rullbroms och navgenerator.
  Framnav alt 2Shimano Nexus HB-IM40 och roller brake BR-IM45. Utan navgenerator.
  VäxelVridväxelreglage inbyggt i höger styrhandtag.
  DäckSchwalbe Marathon Racer 40-622 Performance line med punkteringsskydd. Max tryck 6,5 bar.
  Fälgar28 tums dubbelbottnad tysk (19-622) aluminiumfälg med vinkelstansade ekerhål och ekeröljetter. Välj mellan silver- eller svartanodiserade.
  EkrarRostfritt stål 2 mm med förstärkta ekerböjar i bakhjulet.
  PakethållareSmäcker men stark trådpakethållare i aluminium.
  LåsGodkänt lås ABUS Amparo 485 av högsta säkerhetsklass för cykellås (klass 8).
  BromsFotbroms bak (undantag baknav 4 och 5)). Handbroms fram.
  SadelBrooks B17 i äkta läder. Går att få i Black, Brown och Honey. Brooks har tillverkat sadlar sedan 1866. Alternativt italienska sadeln Selle Montegrappa Canard i syntetläder.
  Framlyse alt 1Busch & Müller Lumotec Lyt med LED-lampa automatisk eller Busch & Müller Classic N med on/off. 25 lux. Kräver generator. Den ger riktigt bra ljuskägla även på mörka vägar.
  Framlyse alt 2Axa Basta Microscope. Batterilyse.
  BaklyseBaklyse Vena från Spanninga med on/off funktion.
  ReflexerReflexsidor i däcken samt i fram och baklyse.
  KlockaRingklocka Büchel i aluminum.
  StöldskyddStöldskyddsregistrering S-reg.
  Pilen Sport modell
  Sadel Brooks B17
  Sadel S M Corsa
  Uppdaterad 2017-08-11
  Dam 1 växel15,915,7
  Dam 3 växlar16,616,4
  Dam 7 växlar med fotbroms17,317,1
  Dam 7 växlar med rullbroms17,617,4
  Dam 8 växlar med rullbroms17,817,6
  Herr 1 växel15,915,7
  Herr 3 växlar16,616,4
  Herr 7 växlar med fotbroms17,317,1
  Herr 7 växlar med rullbroms17,617,4
  Herr 8 växlar med rullbroms17,817,6
  Vilka tillval finns Pilen Sport Special?

  Tillval till Pilen Sport Special

  Vackra och nyttiga tillval som gör din Pilen Lyx Special mer personlig och anpassad till dina önskemål. Priserna visas lägre ned på sidan.

  Prislista tillval Pilen Sport

  Tillval Pilen Sport
  Påslag
  Märke
  Prislistan uppdaterad 2017-08-28 Louise
  Centralstöd Moove Double220Atran Velo
  Däck Kojak 35-622100Schwalbe Tires
  Däck Schwalbe Road Cruiser Brown100Schwalbe Tires
  Däck Schwalbe Road Cruiser creme100Schwalbe Tires
  Frampakethållare Atran Alloy målad990Atran Velo
  Frampakethållare Atran Alloy svart600Atran Velo
  Frampakethållare Nitto M18990Nitto Japan
  Fälg röd metallic pulverlack400Büchel Dynamic 2
  Stänkskärmar färganpassade200Pilen
  Handtag läder honey eller bruna280Herrmans Oy
  Handtag Primergo kork100Herrmans Oy
  Kedjeskydd täckande250Pilen
  Korg Brooks Hoxton1300Brooks Saddles
  Korg brun plastrotting700Pilen
  Korg svart400Pilen
  Pedaler Shimano SPD500Shimano
  Ringklocka E-ne aluminium230Crane Bells
  Ringklocka E-ne koppar260Crane Bells
  Ringklocka E-ne mattsvart230Crane Bells
  Ringklocka E-ne mässing240Crane Bells
  Ringklocka Riten aluminium150Crane Bells
  Ringklocka Riten Koppar200Crane Bells
  Ringklocka Riten mässing200Crane Bells
  Ringklocka Suzu aluminium100Atran Velo
  Ringklocka Suzu koppar150Crane Bells
  Ringklocka Suzu mässing150Crane Bells
  Sadel Brooks B17 Special400Brooks Saddles
  Sadel Canard Italia mockaläder alternativ till B17 stdSelle Montegrappa
  Sadelväska Pilen & Nyström svart, brun, honey800Nyström Stockholm
  Skivbroms hydraulisk fram800Shimano
  Skivbroms hydraulisk fram m. navdynamo1200Shimano
  Styre Nitto Albatross750Nitto Japan
  Styrstam Nitto Technomic390Nitto Japan
  Styrstam Nitto Technomic Craft1500Nitto Japan
 • Se även fotografierna i
  Pilens album