Om Pilen Cykel

Glada Pilencyklare

Sagan om Pilen är sagan om en vacker svenskbyggd cykel med rena linjer och smakfull design

Fröet till Pilen grodde redan när Pilens grundare Martin Avander var en pojke. Han funderade ofta på hur han skulle få sin egen cykel att hålla bättre och inte rosta. Martin nöjde sig inte med att fråga och få ett svar. Han ville förstå, förbättra och komma fram till egna lösningar. Bland vännerna blev han känd som den händige killen som reparerade andras cyklar i sin pappas garage. 1998 träffade Martin småländskan Louise och tillsammans startade de Pilen Cykel AB.Fabriken förlades till Målilla där Martin spenderat många lärorika somrar på sin mors familjegård och lantbruk. Första tiden var det knapert för Pilen och tillverkning kombinerades med extraknäck som tyskalärare, svamp­försäljning, traktorförare och gårdfarihandel av cyklar på marknader och torg. Det var ett enkelt men rikt liv som fortfarande sätter sin prägel på utformningen av den eleganta och funktionella Pilen­cykeln. Allt eftersom ryktet om Pilens fina egenskaper spred sig tog verksamheten god fart.Den rostfria nyckeln till Pilens framgång är den effektiva och anpassade produktionslinje som vi byggt helt själva från grunden och som ständigt förbättras. Allt som krävs är ett rejält kryddmått drivkraft och personligt engagemang, stort intresse för cyklar och maskiner, färdigheter i att svetsa, svarva, fräsa och dra hydraulik samt ett finurligt och metodiskt sinnelag. Inställning och programmering av de avancerade ekrings- och riktningsmaskinerna, upprättandet av arbetsstationer med hydraulikverktyg för moment­dragning samt montering av komponenter är delar av en slimmad och mycket effektiv process som kan skötas av ett fåtal kompetenta med­arbetare. Pilen har bara ett fåtal anställda och alla i företaget klarar att bygga ihop en cykel med kvalitet in i minsta detalj.Sommaren 2016 flyttade familjen Avander till trakterna nordväst om Västervik och hela fabriken till en industrilokal i Gamleby. Längtan till Östersjön och en önskan att vara nära släkten fick styra. Idag tillverkar Martin, Louise och två anställda ca 2 000 cyklar om året där kunden kan välja färgsättning och komponenter efter eget tycke och smak. De har uppfyllt sin dröm – en småskalig cykelfabrik i Småland med personliga kvalitetscyklar som talar till hjärtat. Och det finns stjärterum både på sadlarna och i den varma gemenskap av nöjda Pilenägare som växer sig tjusigare för varje år. Välkommen!

Konstruktion av en bra cykel

Vi vill prata om och visa dig hur en Pilencykel blir till. Anledningen är att vi är stolta över vår lilla fabrik och hur vi gör vår cykel. Det är lätt att gömma sig bakom överdådiga hemsidor och broschyrer för att lansera en produkt som om kvaliteten på delarna och produktionsförhållandena inte spelade någon roll. Det vill vi inte och det tror vi inte på. Vårt recept för att bygga den bästa och mest prisvärda klassiska cykeln är i princip väldigt enkelt.

  • Bygga en produktionslinje helt anpassad till Pilens behov som är effektiv och lätt att modifiera.
  • Basera ramarnas mått, rör- och gaffelvinklar samt körställning och komfort på teoretisk kunskap, egna experiment och beprövad erfarenhet.
  • Använd kvalitetskomponenter från duktiga och framstående tillverkare – om möjligt testade enligt Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut eller världens hårdaste testnorm: tyska DIN.
  • Använd delar av rostfritt stål eller aluminiumlegering om det finns att uppbringa.
  • Minimera marknadsföringskostnaderna. Vi tänker aldrig sälja en medioker produkt genom marknadsföringskampanjer.

Vi tog lång tid på oss och gick grundligt tillväga när vi skapade Pilens modeller. Vi har testat och analyserat olika rörvinklar och dimensioner, svetsat ihop oräkneliga ramar, testat delar från många tillverkare och provkört mil efter mil.

Alla arbetsmoment utförs i våra lokaler, förutom svetsning av ram och gaffel samt lackeringen som sker hos East Coast Industrilackering AB. Pilenmärket på pakethållaren är såklart handmålat av oss.

videobackground-1
Spela videoklipp