Supersport & Supersport Special


Pilen Supersport är vår mest avancerade klassiska sportcykel med 10 eller 11 växlar. Supersport-modellen har hydrauliska skivbromsar både fram och bak.

Pilen Supersport är en exklusiv klassisk cykel med hydrauliska skivbromsar och 10 eller 11 växlar. En stilig och snabb svenskbyggd cykel med retrostil. Pilen Supersport är framtagen för den passionerade cykelälskaren. Supersporten har en mer sofistikerad ram, jämfört med Sport-modellen, med vertikala drop-outs för bakhjulet som medger användning av skivbromsar, mässingslödda fästen för utanpåliggande växelförare (derailleur) och kedjesträckare. Pilen Supersport kan utrustas med exklusiva navet Shimano Alfine 11 växlar som kräver skivbroms, eller utanpåliggande växelkrans och derailleur. Det kan inte Pilen Lyx, Special eller Sport.

Alla Pilen Supersport har följande

 • Vevlager Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa. Utsökt rull, känsla och livslängd.
 • Styrlager Tange Levin Alloy 1500 i duralaluminium.
 • Sadel Brooks B17 i Black, Brown eller Honey.
 • Handtag Herrmans Primergo. Ergonomiska handtag med kork.
 • Däck Schwalbe Marathon Racer Performance Line 40-622. Lätt och punkteringsskyddat.
 • Bromsok hydrauliska Shimano M615. Bromsskivorna från Shimano.
 • Observera att rostfria stänkskärmar, aluminiumpakethållare, belysning och lås alltid ingår. Dessa kan du välja bort om så önskas, eller plocka bort själv, men det är standard på alla Pilen.

Växelalternativ

Pilen Supersport kommer i två huvudsaklig varianter när det gäller baknav och växellösning. Den racinginspirerade Supersporten med Shimano SLX utanpåliggande 10 växlar. Samt den lyxiga och underhållsfria Supersporten med Shimano Alfine 11 inbyggda växlar i baknavet. Båda modellerna har skivbromsar.

Varför du ska välja en Pilencykel

Det första och starkaste argumentet är utan tvekan att du får väldigt mycket cykel för pengarna. Pilen har bara en handfull anställda och alla i företaget klarar att bygga ihop en cykel med kvalitet in i minsta detalj. Produktionen sker i den effektiva och anpassade produktionslinje som Pilen byggt helt på egen hand och som ständigt förbättras. Du kan välja utrustningsnivå på samtliga modeller. Vill du ha en brukscykel med bara det nödvändigaste eller kosta på lite extra så har du med Pilen chans att komponera din egen personliga cykel. Oberoende av vilken modell och utrustningsnivå du väljer så får du en cykel som ger ett långsiktigt förnöjsamt ägande. Jämför gärna både körkänslan och utrustningsnivån med andra cykelmärken. Cykeln känns snärtig, rask och roligare.

Vad kommer cykeln att kosta?

Prislistor för cyklar och tillval finns längst ned på sidan. För att tilltala din kreativa och ekonomiska sida har vi byggt prismodulen Prisberäkningsverkstad där du kan se och konfigurera din egen speciella cykel och sedan skicka prisberäkningen till dig själv. Obs. Där visas med fina bilder de olika tillvalen men icke det slutgiltiga utseendet för hela cykelkompositionen.
Prisberäkningsverkstad

Vi ber ödmjukt om förståelse för denna något invecklande procedur där tillval och pris inte visas i samma system. Att underhålla konfiguratorer där hundratals variationer av cyklars utseende och bestyckning visas är för ett litet familjeföretag som Pilen helt övermäktigt. Vi koncentrerar oss hellre på att bygga goda och prisvärda cyklar åt dig. Provkör de två olika modulerna. De är lättanvända och gör mycket gott för fantasin och för beslutsprocessen.

Leveranstid

Pilen bygger och levererar cyklar allt eftersom ordrar kommer in. Lackering av ramar sker enligt ett rullande färgschema. Normal leveranstid är 1-2 veckor.

Modell
Leveranstid
Lyx damNormal
Lyx herrNormal
CityJuni 2018
Sport damSlut
Sport herrSlut
Supersport damJuni 2018
Supersport herrNormal

 • Vad skiljer en Pilen Supersport från konkurrenterna?
  1. Ramrör i krom-molybdenstål kvalitet 4130. En dyrare och snärtigare stålkvalitet. Ramen blir starkare och mer spänstig med förhöjd körupplevelse. Testkör och upplev skillnaden. Ramen är svetsad med TIG-svetsning. En långsam svår svetsteknik som ger starka tunna fogar. Ramdetaljerna är hårdlödda med mässingslod. Riktigt hantverk är vackert och ger bäst köregenskaper.
  2. Ramens topprör och undre ramrör är av reducerad modell. Det betyder att godstjockleken är tunnare mitt på röret för att spara vikt 1,2–0,9–1,2 mm.
  3. Elegant gaffel med gjuten stålkrona. Gaffelben i krom-molybdenstål 4130. Gaffelbenen är hårdlödda till den gjutna gaffelkronan med mässingslod. Riktningsstabil och följsam.
  4. Hydrauliska skivbromsar Shimano fram och bak. Skön och lättdoserad bromsverkan.
  5. Styrlager Tange Levin 1500 Alloy i duralaluminium.
  6. Klocka Crane Bell Suzu Alloy. Fjädrande kläpp, polerad klocka och välljudande ton.
  7. Marknadens kanske bästa hjul med dubbelbottnade fälgar, riktade ekerhål, öljetter och kraftiga ekrar i rostfritt stål. I bakhjulet är ekrarna dessutom av reducerad modell.
  8. Vevlagret är ett underhållsfritt kassettvevlager av märket Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa.
  9. Stänkskärmar, skärmstag och alla muttrar och skruvar är av rostfritt stål 18/8.
  10. Riktig lädersadel i färgen svart, brun eller honung från Engelska Brooks. Sadel i konstläder finns som alternativ.
  Vilken standardutrustning har Pilen Supersport?
  • Sadel Brooks B17 läder för en något framåtlutande körställning. En sportig klassiker.
  • Vill du ha en sadel i konstläder finns Montegrappa Canard i svart, brun eller honung.
  • Stänkskärmar i rostfritt stål. Välj mellan svarta pulverlackerade eller handpolerade stålrena.
  • Marknadens kanske bästa hjul med dubbelbottnade fälgar, riktade ekerhål, öljetter och ekrar i rostfritt stål. Välj fritt mellan svartanodiserade eller silveranodiserade fälgar.
  • Roterande kedjeskydd som täcker kedjehjulet fram (men inte kedjan till bakhjulet).
  • Däck svarta Schwalbe Marathon Racer Performance Line 622-40 med reflexsidor.
  • Handtag Herrmans Primergo kork.
  • Klocka Crane Bell Suzu Alloy i aluminium.
  • Sidostöd Atran Moove i aluminium.
  • Godkänt lås från Abus säkerhetsklass 8.
  • Godkänd belysning.
  • Nästan rakt Sport-styre eller klassiskt dubbelböjt Roadster-styre
  • Navgenerator inbyggt i framnavet som driver framlampan. Alternativet batterilampa fram och nav utan navgenerator (obs prisskillnad).

  Styrlager från Tange

  Pilen Supersport har som standard ett exklusivt styrlager i duralaluminium, aluminiumlegering kvalitet A7075-T6, från legendariska japanska Tange som endast väger 121 gram. Styrlagret har hög tillförlitlighet, högglanspolerade kullagerbanor i krommolybdenstål, väderskyddat, har lättat gods i icke-belastade områden, är godkänd av NJS – (Nihon Jitensha Shinkōkai) Japan Bicycle Promotion Association – och framför allt, har en känsla som är svår att beskriva men mycket lätt att uppskatta. Man blir glad helt enkelt. Det är tillverkat i Japan.

  Handtag Herrmans Primergo "Hajfenorna"

  På fabriken kallar vi dem hajfenorna. Vissa tycker de är ser konstiga ut. Andra att de är uppseendeväckande snygga. I Primerogos fall följer formen funktionen. De har karaktär helt klart tycker de är suveräna. Handtagen är tillsammans med sadel och trampor gränssnittspunkterna mellan förare och cykel och är kritiska för att få en skön körställning. Den breda formen i handtagets yttre avlastar det tryck som du med handloven och handflatan lägger på handtaget. Det är speciellt viktigt när du har en framåtlutad körställning. Den större ytan ger mindre tryck. Sedd från sidan är Primergo-handtagets ytterändar droppformade, med droppens rundning riktad framåt. Den ekologiska korken gör dem halkfria och svala på sommaren. De som inte vill ha Primergo-handtagen kan välja fritt från de andra handtagen som finns tillgängliga.

  Klocka Suzu Alloy

  På Pilen Supersport sitter det en japansk kvalitetsklocka från klocktillverkarnas Rolls Royce, nämligen Crane Bells. Modellen är Suzu med fjädrande kläpp, polerad klocka och välljudande ton. Crane betyder trana. Fantastiska klockor av hög kvalitet. Det har aldrig varit så njutbart att tuta för omkörning!

  Styre Sport eller Roadster

  Sport-styret är ett nymåneformat styre. Det är normalbrett (605 mm) och är precis vågrätt (0 mm) i förhållandet till styrstammens fästpunkt. Du sitter mera framåtlutad då styret sveper bakåt endast 23° och du får knogarna mer i färdens riktning. Sport-styret känns just sportigt och modernt. Du minskar vindmotståndet. Roadster-styret är något smalare (595 mm) än Sport-styret och styrets handtag är 35 mm över styrstammens fästpunkt. Du får en mer upprätt körställning då styret sveper tillbaka 47° och vikten vilar i mindre utsträckning på händerna. Roadster-styret känns mer avslappnat och har ett mer klassiskt utseende.
  Priser Pilen Supersport
  Pilen Supersport är en exklusiv cykel med hydrauliska skivbromsar och fina komponenter. Shimano Alfine 11 anses vara i en klass för sig när det gäller ett nav med inbyggda växlar. Priset är mycket konkurrenskraftigt när du jämför vad du får. Pilen Cykel är ett litet effektivt familjeföretag med stor kompetens och låga omkostnader. Pilens cyklar byggs i en anda av gammal fin svensk ingenjörstradition där körglädje, säkerhet och bekymmersfritt ägande är ledstjärnorna. Det ska kännas att man rullar på en Pilen. Kvalitetsstålet i ramen, det fina vevlagret och den genomtänkta konstruktionen ger dig många bekymmersfria glädjefyllda år av ägande. Allt sammantaget ger Pilen väldigt mycket cykel för pengarna. Jämför gärna med våra konkurrenter.
  Pilen Supersport modell
  Sadel
  Rek pris
  Uppdaterad 2017-10-12 Louise
  SLX 10, hydr. skivbromsarBrooks B17 läder10530
  SLX 10, hydr. skivbromsar, navdynamoBrooks B17 läder11030
  Alfine 11, hydr. skivbromsarBrooks B17 läder13560
  Alfine 11, hydr. skivbromsar, navdynamoBrooks B17 läder14060
  SLX 10, hydr. skivbromsarMontegrappa Canard konstläder9935
  SLX 10, hydr. skivbromsar, navdynamoMontegrappa Canard konstläder10435
  Alfine 11, hydr. skivbromsarMontegrappa Canard konstläder 12965
  Alfine 11, hydr. skivbromsar, navdynamoMontegrappa Canard konstläder13465
  Alla priser är rekommenderade och lokala variationer kan förekomma p.g.a. olika frakt.
  Teknisk specifikation Pilen Supersport
  Supersport specifikation
  Information
  Uppdaterad 2017-08-09 Louise
  RamRam i krommolybdenstål SAE 4130 med TIG-svetsade fogar och mässingslödda detaljer. Ramen har reducerade rör i topprör och vertikalrör – tjockare gods nära svetsfogarna och tunnare gods mitt på rören. Vertikala drop-outs för bakhjulet som medger användning av skivbromsar. Fäste för kedjsträckare och derailleur.
  GaffelSmäcker och stark sportgaffel i krom-molybdenstål med gjuten krona och mässingslödda gaffelben. Ramen har reducerade rör i överrör och diagonalrör. Ramen är riktningsstabil, responsiv och underbart behaglig på vägen.
  SkärmarRostfritt stål. Välj mellan svarta pulverlackerade eller mattpolerade stålrena.
  Framnav utan navdynamo:Shimano Deore
  Framnav med navdynamo:Shimano DH-3D37-QR
  BromsarHydraulisk skivbroms fram och bak Shimano SLX silver.
  PedalerPilen standard.
  VevlagerVevlagret är ett underhållsfritt kassettvevlager av märket Tange modell LN-7922 med kapslade kvalitetskullager, smidd axel i krom-molybdenstål och aluminiumhylsa.
  StyrlagerTange Levin 1500 Alloy. Högglanspolerade kullagerbanor i krommolybdenstål, väderskyddat och lättat gods i icke-belastade områden. Duralaluminium kvalitet A7075-T6. Vikt 121 gram.
  StyrstamPilen Sport standard.
  StyrePilen Sport eller Pilen Roadster. Samma styren som på Pilen Sport.
  HandtagHerrmans Primergo DD14 "Hajfenorna".
  KlockaCrane Bells Suzu Aluminium
  DäckMarathon Racer Performance Line 40-622. Lätt och punkteringsskyddat. Max tryck 6,5 bar.
  Fälgar28 tums dubbelbottnad tysk 19-622 aluminiumfälg med vinkelstansade ekerhål och ekeröljetter. Välj mellan silver- eller svartanodiserade.
  EkrarSapim reducerade ekrar i rostfritt stål 2 mm med förstärkta ekerböjar i bakhjulet.
  PakethållareSmäcker men stark trådpakethållare i aluminium.
  LåsGodkänt lås ABUS Amparo 485 av högsta säkerhetsklass för cykellås (klass 8).
  SadelBrooks B17 i äkta läder. Går att få i Black, Brown och Honey. Brooks har tillverkat sadlar sedan 1866. Alternativt italienska sadeln Selle Montegrappa Canard i syntetläder.
  Framlyse alt 1Busch & Müller Lumotec Lyt med LED-lampa eller Busch & Müller Classic N. 25 lux. Kräver generator. Den ger riktigt bra ljuskägla även på mörka vägar.
  Framlyse alt 2Axa Basta Microscope. Batterilyse.
  BaklyseVena från Spanninga med on/off funktion.
  ReflexerReflexsidor i däcken samt i fram och baklyse.
  StöldskyddStöldskyddsregistrering S-reg.
  Vilka tillval finns för Pilen Supersport Special?
  Vackra och nyttiga tillval som gör din Pilen Supersport Special anpassad efter dina önskemål. Priserna visas längre ned på sidan.

  Prislista tillval Pilen Supersport

  Tillval Pilen Supersport
  Påslag
  Märke
  2017-10-11 Martin
  Sadel Brooks B17 Special400Brooks Saddles
  Styrlindor läder Brooks 500Brooks Saddles
  Korg Hoxton1300Brooks Saddles
  Sadelväska Pilen & Nyström svart, brun, honey800Nyström Stockholm
  Pedaler Shimano SPD500Shimano
  Ringklocka Suzu mässing150Crane Bells
  Ringklocka Suzu koppar150Crane Bells
  Ringklocka Riten aluminium150Crane Bells
  Ringklocka Riten mässing200Crane Bells
  Ringklocka Riten koppar200Crane Bells
  Ringklocka E-ne aluminium230Crane Bells
  Ringklocka E-ne mässing240Crane Bells
  Ringklocka E-ne koppar260Crane Bells
  Ringklocka E-ne mattsvart230Crane Bells
  Frampakethållare Nitto M18990Nitto Japan
  Styrstam Nitto Technomic390Nitto Japan
  Styrstam Nitto Technomic Craft1500Nitto Japan
  Styre Nitto Albatross750Nitto Japan
  Skärmar i samma färg som ram och gaffel200Pilen
  Däck Road Cruiser Brown100Schwalbe Tires
  Däck Road Cruiser Creme100Schwalbe Tires
  Däck Kojak 35-622100Schwalbe Tires
  Fälg röd metallic pulverlack400Büchel Dynamic 2
  Handtag läder honey eller bruna280Herrmans Oy
 • Se även fotografierna i
  Pilens album